Blog

Емоциите и рецептата за "Домашен шипков мармалад"

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

Хрумката за направата на марлада ни дойде ненадейно докато си хапвахме палачинки и изведнъж си казахме: "... - Еххх... колко щеше да е хубаво да имаме шипков марлад, както в детството ни. Ама истински си казахме..." и така си се замечтахме...


Тъй като този дето е по магазините не искам дори да го коментирам. В него за съжаление няма нищо истинско и полезно, нито цвят, нито вкус, нищо... Хапнахме си палачинките с мед и излязохме да се разходим из града. Ненадейно минахме покрай нашата улица в квартала и се сетихме, че баба Надка едно време, когато бяхме деца правеше уникален марлад. Отидохме до тях, намерихме я и тя с удоволствие се нави да ни съдейства от към инструкции и да ни напътства в процеса на работа. Пак и самата тя се учуди, че изобщо изявяваме желание, тъй като повечето "модерни" хора в днешно време не се занимават да правят, а предимно купуват на готово. Така започна нашето пътешествие в света на шипковия марлад така да се каже.


Първото нещо, което се изискваше от нас бе да си набереме шипките, тъй като решихме, че е по - добрия вариант от колкото да си ги купим. Така хем щяхме да се поразходим, хем да се пораздвижим, хем да вложим от енергията си още в самото начало на процеса, което е много важно за всеки един аспект от живота. Та се сетих едно време с баба ми Веска къде съм ходил да бера шипки като много малък, които предавахме с нея и така още от малък изкарвах парички и то доволно за онова време. На другия ден метнахме раниците на гърба, ядене за изпът, целия си ентосиазъм взехме и тръгнахме из чукарите, защото шипките са по чукарите и поляните /няма ги по градинките и кафетата/. По пътя си направихме и специалните куки за бране на шипки, с които придърпваш клонките, тъй като има доста бодли и като цяло, ако се навиете да си берете шипките сами се пригответе доста да се боцкате. Така походихме, пообиколихме местните долове, поляни и гори, направихме си много готина разходка, много красиви снимки и набрахме близо 12кг. шипки. Беше страхотно преживяване... гледките също в края на септември. На другия ден пак станахме много рано и пак тръгнахме, но вече по подготвени от миналия ден и с опит. Набрахме общо за 2 дни към 35кг. шипки, хубави червени и узрели. След, кото оставихме шипките в мазето леко да се позачервят още малко, като няколко килограма си оставихме за шайче през зимата, а другите решихме, че ще правим след няколко дена на марлад. Отидохме до баба Надка, тя ни каза какво да направим и какви инсрументи да си подготвим, че то се оказа наистина голяма разправия да правиш домашен истински шипков марлад. Така се прибрахме, подготвихме нещата които ще ни трябват, сипахме си по чаша хубаво червено вино и с удоволствие се отпуснахме в креслата след дългия ден из поляните...

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

Много е важно да знаете, че процеса е не прекъснат и ще трябва да си отделите цял 1 ден, ако искате да се получи найстина качествен и хубав шипков марлад! За това е нужно да се започне рано сутрин и се приключва късно вечер. Също така ще прилагам към всяка точка от процеса снимка, за да стане ясно какво точно се прави, като разбира се вие ако решите, че има по - лесен начин за изпълнението на процеса, не се колебайте да го приложите!


01. Почистване на шипките преди варенето

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

Първото нещо, което се прави е да се махнат тези твърдите пръстенчета отпред на самата шипка /орадил съм ги в светло синьо на снимката по - горе/. Това се прави с цел да е по - лесно пресоването на шипката през гевгира, тъй като ако не са премахнати тези прънтенчета те задръстват дупчиците на гевгира и постоянно ще ви се налага да ги чистите. За да се спести това губене на време тези пръстенчета се премахват с ножица или с клещи /като се режат/.


02. Варене на шипките

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

След почистването следва варенето. Слагате шипките в съд /казан/ според количеството им и наливате вода с количество 4 пръста над шипките. Огъня трябва да не е много силен и от време на време да бъркате, тъй като шипките отиват най - отдолу и може да загорят.


03. Пресоване на шипките /махане на семките и люспата от шипката/

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

Това е много важен процес и се изисква повече физическа сила. Тука е хубаво да се включи мъжка сила, тъй като най - лесно е мачкането с ръце. Преди да се започне си подгответе няколко чифта хирургически ръкавици /10-20/, тъй като самите власинки на шипката много дразнят кожата. Идеята е след като махнете казана да изчакате 10-15 мин. и докато е още топла водата без да изливате нито част от нея да ги намачкате с ръце още в казана. След това си взимате 3 кофи /препоръчвам ви тази, в която ще бъде гевгира да е метална, тъй като е по устойчива при натискане/, а другите 2 може да са и пластмасови. В едната ще изсипвате семките и люспите, демек отпадъка, а в другата ще слагате материала, който сте прецедили през гевгира. Процеса е следния, взимате горе долу 2 шепи от намачканите шипки в казана, слагате ги в гевгира и започвате да ги мачкате с юмрук /най - бързо е с юмрук/ или с някакъв уред за мачкане. Идеята е сока да иде в кофата от долу, а в гевгира да останат само семките и люспите. След това изхвърляте тези семки и люспи, пак си слагате 2 шепи от намачканите шипки, пак мачкате и пак изхвърляте. Това се прави докато не пресовате всичките шипки в казана. Докато ги пресовате, е хубаво друг човек да вземе още една кофа /като тази кофа е добре да бъде с горе долу с диаметъра на ситото, което ще се ползва за финното прецеждане на шипковия материал, демек за второто прецеждане/ и да започне следващият процес на обработка на шипковия материал, а именно финното прецеждане или премахването на власинките от пресованите шипки.


04. Прецеждане на пресования шипков материал /махане на власинките от шипката/

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

На снимкате е унагледено какво се случва и сега ще го обесня с думи. Взимате чиста кофа /важно е да чиста, защото тука вече се пречиства материала за повторното финално варене/, всимате и едно финно сито, след което си изсипвате част от пресованата смес /не много/ в ситото и с лъжица /от тези плоските с дупките за готвене/ започвате да бъркате и леко да натискате в ситото. Идеята е да прецедите сместа, като в ситото да останат боклуците и власинките, а в кофата от долу да се прецеди чистия шипков материал. Това се повтаря докато се прецеди целия пресоват материал. Чистият и прецеден шипков материал слагате в отделен съд или лиген, който похлупвате, за да не влизат в него боклуци.


05. Така изглежда готовият и прецеден шипкоя материал

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

06. Финално варене на прецедения шипков материал /премахване на водата от шипковия материал/

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

Това е може би най - отговорният и бавен процес при приготвянето на домашен шипков марлад. Ще ви трябват дървена лъжица за бъркане на сместа /с дупки, на следващата снимка по - надолу я има показана/, още 1 казан или от тези големите тави да приготвяне на сладка и лютеници, умерен огън /много е важно да не е силен огъня, защото водата трябва да изври постепенно/ и голяма доза търпение. Процеса е следния. Преди да сложите казана на огъня е препоръчително да сложите една ламарина под него, тъй като там където огъня ще нагрява съда сместа може да загори и след това марлада ще има лек вкус на загоряло, а това е лошо. След това наливате в казана част от прецедената смес или цялата, това вече сами ще прецените в зависимост от количеството и слагате казана на огъня. Тука идеята е да се премахне водата, която в началото сме налели към шипките, за да ги сварим и да остане само чист шипков материал. Процеса е бавен и не ви препоръчвам да го насилвате, като усилвате огъня, тъй като може да съсипете целия труд, които сте хвърлили преди това и да се наложи да го изхвърлите и да започнете отначало. Другото важно нещо е постоянно да бъркате на сместа, тъй като ако не го правите 100% ще ви загори мармалада, а това не е хубаво! Това е процеса, който отнема най - много време и е дорбе да се въоръжите с търпение, ако е нужно се сменяйте от време на време с някого, ние така правихме и работата вървеше добре.


07. Финална фаза при приготвянето на домашен шипков марлад /цвят и консистенция/

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

Ако се чудите кога мармалада е вече почти готов и следва добавянето на захарта, това е точката в която ще разберете. Както е показано на снимката самата смес първо трябва да е гъста като качамак, като извадите дървената лъжица, с която бъркате сместа трябва да е полепнала по нея и да не пада изобщо. Вторият критерии е бълбукането на сместа в процеса на верене /получават се мехури/, започне ли това значи мармалада започва да става готов. Третият критерии, които показва, че мармалада вече е готов е наситено червения цвят на шипковия материал, тъй като преди да започнете да го варите той има един бледо оранжев цвят заради това, че в него има вода и е разреден.


08. Добавяне на захар към готовия шипков материал /вкус и запечатване/

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

Следва най - готиният и приятен процес, а именно да се добави захарта и да се затвори марлада в бурканчета. Първо да поясна, че шипките като цяло са си сладки и не е нужно да се слага много захар. При нас се получи следното нещо към 10-12кг. шипки, които сварихме добавихме около 1кг. захар, като след това може да добавите още 500гр. ако мислите, че не ви е сладък, това вече зависи от предпочитанията ви за сладост. Но това, което ще ви препоръчам е да не слагате много захар, тъй като е хубаво да се запази много леко специфичния накиселяваш вкус на шипковия мармад /като той разбира се е много лек/. Процеса тук е следния... Първо си приготвяте бурканчета с капачки на винт добре измити и подсушени! Задължително е да са на винт и сухи, тъй като тука няма варене след това, а направо като се налее мармалада в буркана се обръща с капачката на долу и се оставя така. След това махате казана или тавата от огъня и веднага без да изчаквате да изтива добавяте 1 кг. захар към сместа и бъркате докато не се разтопи, след това пробвате на вкус и ако мислите, че има нужда слагата още малко захар и бъркате отново. Веднага, след което взимате един черпак и започвате да пълните бурканчетата с мармалада, след като напълните бурканчето моментално завинтвате капачката и обръщате обратно, за да се получи вакум. След това ги оставяте за няколко часа да постоят така обърнати и си ги складирате в мазето или някъде на хладно и тъмно място /това е важно, за да издържи повече и да не се развали/.


09. Шипковият мармалад вече е готов

Емоциите и рецептата за Домашен шипков мармалад. От блога на Владо Нацев

След края на работният ден вече си имахме към 15 бурканчета с мармалад, много вкусен, с много плътен и червен цвят. Бяхме много доволни и готови за следващият ден, в който отново щяхме да правим марлад с останалите шипки, които бяхме набрали. Разбира се за закуска бяхме решили да ядем палачинки с домашен шипков мармалад. Красотица!


Препоръки за приготвяне на домашен шипков мармалад:


- Най - добре е да правите марлада на части, ако имате по - голямо количество шипки. Препоръчвам ви да е не повече от 10-12кг. шипки за една партида /цял ден/ и добавяне на захар към тях не повече от 1-1.5кг.


- Шипките е добре да са узрели и винено червени, за да е по - вкусен мармалада.


- В зависимост от това дали искате по - редък или по - гъст мармалад, варите повече или по - малко, но като цяло колкото по - малко вода остане в него, толкова по - гъст ще стане и толкова по автентичен ще е шипковия мармалад.


- Имайте търпение и се забавлявайте по време на процеса. Така мармалада ше стане прекрасен!

Share with love!